Домашен бурек ист како од пекарница

Бурек-специјалитет кој го сакаат сите генреации. Како да го направите дома, а да биде ист како оној од пекарница.

Потребни состојки за бурек по оригинален рецепт:

500g кори за пита

300g сирење

250ml вода

125 ml масло

Подготовка:

Промешајте ја водата со маслото, а сирењето иситнете го со вилушка.

Ставете две кори на тепсија обложена со масло, така што краевите ќе ги преклопуваат рабовите.

Со мешавината од вода и масло попрскајте ги корите, па ставете уште две кори и повторете ја постапката.

Ставете ги следните 2 кори, па преку нив наредете дел од сирењето.

Продолжете со овој редослед, така што на секоја 6-та кора ќе ставите сирење, а на останатите само масло и вода.

Редете додека корите не се потрошат. За крај, пропрскајте малку зејтин. Потоа, замотајте ги рабовите кои ви останаа надвор од тепсијата.

Печете на 180 степени околу 1 час, додека корите не добијат златно-жолта боја.

 

 

 

Scroll to Top