(ВИДЕО) Бикот Диско е еден Балкански Казанова – Оплодил дури 150.000 крави!!!

Единствениот жив бик кој оплодил најмногу крави во Србија е бикот Диско од Сточарско-ветеринарскиот центар „Крнјач“, во Белград. Дал дури 150.000 дози семе за оплодување на јуници.

Поради својата тежина од 1,5 тони, не може да се качи на кравата затоа што би ја повредил, па за земање на дозите на семе служат и биковите.

„Прилодниоте бикови се големи животни, просечната тежина им е од 1100 до 1200 килограми, а Диско е малку потежок, и дојде до 1,5 тони. Токму поради тоа не скока на кравата, затоа што е тежок, туку на биковите, и тоа два до три пати неделно“, вели доктор Игор Прик, ветеринар специјалист на репродукцијата стерилитет и вештачко осеменјивање во Сточарско-ветеринарскиот цетар „Крњача“.