(ВИДЕО) Докажа дека е невин – Учителка се заљубила во осуден убиец

Неочекувано пријателство меѓу учителка и затвореник од САД, чија невиност ја докажувала цели 15 години, прерасна во љубов.

 

Барбара Сантек (60) за прв пат слушнала за Торни Худ (51), кој служел казна во затворот во Илиноис во 2000 година на собирот на Амнести Интернатионал во Фремантлеу.

Худ во доцните 20-на години во 1996 година е осуден на 50 години затвор поради убиството на Маршал Морган Јуниор, младиот кошаркар од еден американски колеџ, кој го узгуби животот три години порано. Поради тоа што не можела да го исфрли Худ од мислите, таа одлучила да му пишува, а недолго потоа се преселила во Австралија во САД, за да му помогне да излезе на слобода.

„Се обидував да сватам поради што е обвинет, а не зошто е невин, и во тој момент не можев да најдат ниту една причина зошто го затворија“, имаше многу причини зошто не треба“, изјави Сантек гостувајќи во телевизиското шоу „60 минути“.

Худ засекогаш тврдеше дека е невин. На слобода е пуштен во 2015 година, откако е докажано дека полицијата на сила му изнудила признание за сведокот од сведокот кој го обвини Худ за злочинот. Сантек и неговиот адвокат биле убедени дека младиот кошаркар го убил неговиот татко, кој во моментов служи доживотна казна затвор поради убиството на својата девојка во 2001 година.

„Бев многу шокиран. Цели три дена не можев да јадам. Бев многу возбуден“, вели Худ додавајќи дека неизмерно е благодарен на Сантек за се што направила за него.

„Да не беше таа, ни јас не би бил сега овде“, додава тој.

Но неговата правна битка сеуште не е завршена. Тој сеуште не добил сертификат за невиноста, туку е пуштен на условна слобода на период од три години.

„Одлично е дека е на слобода, но и понатаму постојат бројни ограничување. Мора да носи нараквица која ќе го следи неговото движење и мора редовно да се јавува на властите“, вели Сантек.

 

Худ сеуште се обидува да се привикне на животот на слобода поради што двојката одлучија да ја стават врската на пауза. Велат, нивните чувства не се промениле.
„Тоа што го чувствувам кон неа нема никогаш да исчезне“, беше на слобода или во затвор“, вели Худ.
„Секогаш ќе го сакам, тој на крај ја доби заслужената слобода, а јас го добив најдобриот пријател“, вели Сантек.