Децата на амишите имуни на сите видови болести што го напаѓаат современиот свет

Децата на амишите, кои израснале на фармите во северноамериканската држава Индијана, не можат да се разболат од астма, дијабетес, алергија, ниту кои било други модерни болести што ги напаѓаат младите луѓе.

Швајцарскиот научник Марк Холбрејхм заклучи дека постои нешто што ги штити децата на амишите, но секогаш останало мистерија што е тоа.

Според неодамнешните истражувања, децата на амишите се многу поздрави од децата на возрасните на европските фарми. Така, интересен е фактот дека во последните 20 години забележании се неколку случаи дека дете на амиш имало некој облик на алергија.

Повеќето амишки семејства во последните 20 години главно влечат корени од Швајцарија. Живеат во природа, далеку од градот и се хранат исклучиво со органска храна што самите ја одгледуваат. Притоа се многу религиозни.

За амишите аутизмот и дијабетесот се непознати. Одамна се пишувало за тоа како амишите се исклучително физички и ментално здрави. Во нивната заедница, да речеме, воопшто нема аутизам, ниту повеќе современи болести што ги погодуваат Американците. Немаат проблем со дебелината, дијабетесот или срцевите болести и главно не се вакцинираат. Јадат исклучиво органска храна што самите ја одгледуваат.

Тие живеат во друштво кое според сфаќањата на просечните Американци што имаат проблем со дебелината, дијабетесот, срцевите болести, аутизмот и кои ги фатила морална катаклизма се водат од старомодни идеали. Амишката прехрана се состои главно од органска храна, свежи, локално одгледани производи, а што е многу важно, тие не се ни вакцинират. И покрај фактот дека фармацевската индустрија вложува големи пари во својата кампања, во употребата за вештачки лекови, лекови за болести на срцето, за ракот и дијабетисот, сепак сите овие болести се речиси непознати во амишките села.

Амишите не знаат што е ГМО

Тие јадат исклучиво органски производи, кои се од стари сорти, и користат само органско ѓубре, никогаш не виделе ГМО-храна. Во текот на сите досегашни истражувања регистрирани се три случаи на аутизам кај амишите, а од тие три, две деца биле вакцинирани.

Првиот случај беше кинеско дете што го посвоиле амишите, а кои пред тоа примиле разни вакцини. Вториот случај бил дете од семејство кое подлегнало на пропадантата и сепак го вакцинирале детето. Некои од научниците предлагаат дека амишите очигледно имаат некои ген што ги прави имуни на болести, кои го погодуваат современото општество.

Така, многу од нив никогаш не студирале, но и покрај тоа се многу интелигентни и писмени.