Рецепт за колач со чоколадо и какао

Пјерник е едноставен, но сочен полски колач со чоколадна глазура. Можете да го декорирате со сечкани јаткасти плодови како што се бадеми, лешници или ореви, или да додадете сечкано суво овошје како кајсии, јаболка или сливи. По желба можете да го замрзнете колачот и во тој случај да го искористите во рок од три месеци.

Потребни состојки:

  • 210 грама брашно
  • ⅔ лажички прашок за пециво
  • ½ лажичка сода бикарбона
  • ⅕ лажички сол
  • 1 лажичка мелен ѓумбир
  • ½ лажичка цимет
  • 2 лажички какао
  • 90 кафеав шеќер
  • 120 грама мед
  • 100 грама путер
  • 100 милилитри вода
  • 2 големи јајца

За преливот:

  • 50 грама сечкано темно чоколадо
  • 50 грама млечна чоколадо
  • 1 и ½ лажичка путер
  • 2 лажици сечкани ореви/сушено овошје

Начин на подготовка:

1. Во тенџере измешајте ги путерот, медот, шеќерот и водата. Полека загревајте додека путерот не почне да се топи, мешајќи одвреме-навреме, потоа тргнете го од оган и продолжете со мешање додека путерот целосно не се стопи. Оставете на страна да се излади.

2. Подгответе ги сувите состојки: измешајте брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, сол, зачини и какао.

3. Во меѓувреме загрејте ја рерната на 170 степени целзиусови и обложете го калапот со хартија за печење.

4. Откако ќе се олади влажната смеса, измешајте ги јајцата. Постепено додадете ги и сувите состојки додека смесата не се соедини целосно.

5. Истурете го тестото во калапот.

6. Извадете го од рерна и оставете го во калапот 10 минути, а потоа тортата оставете го колачот да се излади.

7. Растопете ги двете чоколади со 1,5 лажички путер, убаво измешајте и прелијте го колачот. Посипете со јаткасти плодови/сушено овошје. Почекајте чоколадото целосно да се стврдне пред да го послужите колачот. На здравје!

 

Scroll to Top