Авторот и рибар Пол Гринберг одлучил да провери колку се навистина здрави рибите со експериментирање на сопственото тело.
Пол за својот документарец решил една година да јаде само производи од риба и да го тестира своето тело по овој предизвик.
Една година јадел риба за појадок, ручек и вечера. Вели дека не била лесна задача, но, сепак, успеал да победи на овој предизвик и по една година отишол на преглед.
Се испоставило дека неговите резултати биле речиси непроменети, освен што во меѓувреме развил покачен крвен притисок.
Иако резултатите не биле толку лоши, Пол вели дека се чувствувал одлично и имал многу енергија, а во текот на таа година никогаш не се разболел ниту настинал.
Медицинските експерти подоцна се занимаваат со истражувањето на Пол и дошле до следниот заклучок: Рибата не е штетна, туку многу корисна за организмот, но само кога се консумира во умерени количини.
Сè што е прекумерно има тенденција да ја загрози состојбата на телото.
Омега-3 киселините, цинкот, железото и другите минерали и витамини во рибата се неопходни за здрав живот, но малите количини жива се знак дека не треба често да јадете риба.
Совршената мерка е еднаш или двапати неделно. На овој начин ќе му обезбедите на вашето тело се што ви треба и во потребните количини.