Моќната индиска диета ве слабее како од шега, без да се изгладнувате

Индиската диета е чудо, бидејќи го чисти телото од токсини и ги губите килограмите како од шега – без да гладувате. Тајната е во едноставната храна и зачини кои го забрзуваат метаболизмот.

Индиските жени се меѓу најубавите жени во светот и редовно се на врвот на натпреварот за Мис на светот. Забележливо е дека имаат витка фигура, дури и во средните и доцните години, благодарение на исхраната и зачините што ги користат. А кога ќе добијат неколку килограми, Индијките следат диета која не вклучува гладување, пад на енергијата и бескрајни жртви.

Традиционалната индиска диета, која е сè попопуларна во западните земји, се базира на античка мудрост, зачини и моќта на оризот. За разлика од многу диети кои ги елиминираат јаглехидратите, индиската диета ги става во центарот на вниманието. Тајната е комбинирање на едноставна храна со лековити зачини кои го забрзуваат метаболизмот и го чистат телото од токсини. Резултатот? Здраво губење на тежината, повеќе енергија и задоволство во секој залак.

Оризова каша
Оризовата каша се користи со векови во ајурведската медицина како лек за проблеми со желудникот, но и како основна диетална храна. Варениот ориз, особено во комбинација со млеко, има смирувачки ефект врз дигестивниот систем и помага во детоксикација на телото. Покрај тоа, го снабдува телото со есенцијални минерали како што се калиум, фосфор, цинк, железо, јод и калциум, како и витамини од Б комплексот, витамин Е и бета-каротен.

Зачин што го забрзува метаболизмот
Во индиската кујна се користи кари, кој не е само вкусен, туку и функционален зачин. Неговата најважна улога во исхраната е да го забрза метаболизмот и да ги намали телесните масти. Иако се користи во мали количини, неговата моќ е голема бидејќи влијае на разградувањето на мастите и помага во стабилизирањето на шеќерот во крвта. Истражувањата од Холандија покажаа дека дневната консумација на кари може да доведе до губење од два до четири килограми за само две недели, без поголеми промени во исхраната.

Зачин против прејадување
Друг важен зачин е циметот, кој е одличен сојузник во борбата против прејадувањето. Неговата слатка арома и способност да ги обвиткува ѕидовите на желудникот даваат чувство на ситост, што може да помогне во регулирањето на апетитот. Покрај тоа, циметот има благ термоген ефект, односно го стимулира согорувањето на калории и го стабилизира нивото на шеќер во крвта.

Чај што ги забрзува цревата
Црниот чај зазема посебно место во индиската исхрана. Овој едноставен, но моќен пијалок помага во варењето на храната, го намалува апетитот, ги елиминира вишокот течности и тешки метали од телото и значително го намалува процентот на телесни масти. Редовната консумација на црн чај не само што освежува, туку и го поддржува телото во неговиот природен процес на детоксикација.

Рамнотежа, а не гладување
Индиската исхрана се базира на рамнотежа, а не на гладување. Нејзината моќ лежи во едноставни состојки и древна филозофија на исхрана што го почитува ритамот на телото. На овој начин, можете да изгубите вишок килограми без стрес, замор и нервоза.

фото: принтскрин

Scroll to Top