Како да го одржувате крвниот притисок без лекови

Крвниот притисок треба да се одржува во норми. Тоа е од витално значење. Високиот крвен притисок е предуслов за влошување на општата здравствена состојба, влошување работата на некои органи и зголемување на ризикот од инфаркт и мозочен

Хипертензијата се регулира со лекови. Но, најубавото кај неа е дека влијае во голема мера и начинот на живот. Така може да помогне во голема мера во регулирањето на високиот крвен притисок.

Спијте задолжително по 7-8 часа

Со спиењето не треба да се прават компромиси, особено ако страдате од висок крвен притисок. Недостатокот на сон предизвикува неможност на организмот да произведува хормони одговорни за нормализирање на крвниот притисок и отстранување на акумулираните стрес.

Колку подлабок и подолг е сонот, толку подобро се одразува тоа на крвниот притисок.

 

Јадете помалку сол

Солените јадења и дополнителното солење акумулира натриум во организмот. Натриумот предизвикува задршка на течности и промена во електролитниот баланс на телото. Ова, за возврат ги зголемува вредностите на крвниот притисок. Затоа ако страдате од хипертензија, замената на натриумовата сол со калиумова ќе има позитивно влијание врз крвниот

Вежбајте најмалку 150 минути неделно

Тоа го прави околу 2 и пол часа активно време во кое ќе вежбате. Тренинзите се одразуваат добро на срцето, мускулите и крвните садови. Покрај тоа енергичните кардио вежби можат да ја сведат употребата на лекови до минимум, колку што статусот тоа го дозволува.

 

Медитирајте по 10 минути дневно

Медитација претпоставува смирување на кардиоваскуларниот и нервниот систем со респираторни вежби. Затоа е многу важно да медитирате барем по 10 минути на ден. Стресот предизвикува ослободување на адреналин, кој го зголемува крвниот притисок и срцевата фреквенција. Кај хипертензијата тоа има опасен ефект и се наметнуваат итни мерки за ослободување од стресот. Дишните вежби за време на медитација и јога се многу погодни во случајот.

Јадете повеќе овошје и зеленчук

Според многубројните истражувања, овошјето, зеленчукот и нискомаслените млечни производи имаат благотворно дејство врз крвниот притисок. Најсиромашната на тешки заситени масти исхрана ги намалува вредностите на крвниот притисок. Витамините во овошјето и зеленчукот, како и влакната во нив се со ниска содржина на натриум, што додава здрав режим во однос на хипертензијата.

Отстранете го вишокот килограми

Дебелината ги зголемува вредностите на крвниот притисок. Наталожените маснотии ги притискаат крвните садови и го попречуваат слободното преминување на крвта. Тоа остварува дополнителен притисок врз ѕидовите.

Големото тело го отежнува и срцето во неговата работа. Тоа не може да ја пумпа крвта ефикасно, како резултат се јавува тахикардија и зголемување на крвниот притисок.

Заклучокот е дека треба да се одржува на оптимална тежина. Здравата исхрана, вежбање и малите количини сол ќе ви помогнат да се справите со килограмите.

Scroll to Top