Филмот за Дарко Панчев доби награда за најдобар филм за личност во спорт, признанието го подигнаа сопругата Маја со двете ќерки

Документарниот филм за македонската фудбалска легенда, Дарко Панчев „Патот на Кобрата до ѕвездите“ е прогласен за најдобар филм за личност во спортот на 12. меѓународен фестивал за спортски филмови во Златибор. Панчев доби ѝ признание за животно дело за исклучителен допринос во спортот, а наградите во негово име ги подигнаа сопругата Маја и ќерките Надица и Марија.

„Прекарот Кобра за Дарко Панчев се однесува исклучително за фудбалот, бидејќи во играта се истакнуваше со недостижно брзи потези кои продуцираа неповториливи голови. Во неговиот реален живот, надвор од фудбалската магија, тој е стандард, мерило за наклонетост и пријателство, прво во семејството и секаде каде што животот го носи, како плима на добрина. Затоа го препорачуваме овој филм како лек против актуелната стварност, која е во сериозен недостаток на основни човекови вредности“, рече жирито на фестивалот.

На фестивалот награден беше и филмот „Среќна 13-ка“, во продукција на МРТ, кој беше посветен на ликот на Благоја Георгиевски Буштур. Режисерот Тони Ристовски го прими признанието за најдобра режија. За потсетување, во Златибор учествуваа преку 40 филма, од 20 земји.

Scroll to Top