Катерина Шиповиќ победи на Белградскиот ултрамаратон и постави национален рекорд

Македонската ултрамаратонка Катерина Шиповиќ постави национален рекорд во трчање на 24 часа, откако помина 211,059 километари за еден ден на трката за Шри Чинмој во Белград.

Атлетичарката го надмина претходниот рекорд од 2019 година, кој исто така беше во нејзина сопственост. Минатата година стана првата македонска атлетичарка која истрча 246 километари од Атина до Сапрта на Спартатлон во Грција за 34 часа, 36 минути и 12 секунди и го освои 102 место од 380 учесници.

Спартатлонот е една од најтешките ултрамаратонски трки во светот каде што трчаат најуспешните ултрамаратонци и има временски рок за завршување на истата од 36 часа.

Scroll to Top