,,Шеќерни луѓе“ на режисерката Сузана Диневски селектиран на десет нови филмски фестивали

Краткометражниот игран филм „Шеќерни луѓе“ во режија на Сузана Диневски – „Сузи Кју Продукција“е селектиран на десет меѓународни филмски фестивали во текот на октомври и ноември.

„Шеќерни луѓе“ се прикажа на 4-то издание на филмскиот фестивал за независни филмови што се одржа во Џакарта, Индонезија од 25 до 29 октомври, и на 7-то издание на фестивалот „Петит план – Европа”, што се одржа во францускиот културен центар и Гете-институтот во Атина, Грција од 16 до 20 октомври. „Шеќерни луѓе” е во официјална селекција и на 19-то издание на меѓународниот фестивал за жени во филм и телевизија што се одржува во Мексико сити, Мексико од 1 до 5 ноември, на 21-то издание на филмскиот фестивал „Меѓународно село”, во Апорија, Јужна Кореa од 2 до 6 ноември, на 16-то издание на меѓународниот фестивал Internacional de Cine de Oriente (FICO) од 3 до 6 ноември што се одржува во прекрасниот град Гуатапе, во регионот Антиокија во Колумбија, на 35-то издание на филмскиот фестивал во Жирона, во Каталонија, во Шпанија од 6 до 12 ноември, на 4-то издание на меѓународниот филмски фестивал „Портрет”, што се одржува во Софија, Бугарија од 9 до 19 ноември, каде филмот ќе има две проекции (во Софија и во Пловдив), на 10-то издание на филмскиот фестивал за кратки филмови во Гоа, Индија што се одржува од 20 до 28 ноември, на 7-то издание на филмскиот фестивал „Синалфама” во Лисабон, Португалија каде филмот е номиниран за најдобра актерска игра за Сара Климоска, на 17-то издание на меѓународниот филмски фестивал „Први кадар“ кој ќе се одржи од 20 до 24 ноември во источно Сараево и Зворник, Република Српска, Босна и Херцеговина.

Досега „Шеќерни луѓе“ е награден со 23 награди во различни категории и селектиран на 70 филмски фестивали ширум светот.

Краткометражниот игран филм „Шеќерни луѓе” е реализиран со поддршка на Агенцијата за филм и „Сузи Кју Продукција“. Главните улоги ги играат Сара Климоска и Филип Трајковиќ, сценариото е на Владимир Јанковски и Сузана Диневски, директори на фотографија се Димитар Попов и Дејан Димески, монтажата е на Гоце Кралевски, дизајнер на постерот е Коста Лазаревски, трејлерот е изработен од Горан Вуќиќ, тонски дизајнер е Дарко Спасовски и музиката компонирана за филмот е на Дуке Бојаџиев.

Текстот ,,Шеќерни луѓе“ на режисерката Сузана Диневски селектиран на десет нови филмски фестивали е превземен од МАКФАКС.

Scroll to Top