За послушноста – изложба на скулптури на Перо Кованцалиев

Во Музеј галеријата во Кавадарци синоќа беше отворена изложбата на скулптури насловена „За послушноста” од академскиот ликовен уметник – вајар Перо Кованцалиев.

Изложбата се состои од дваесетина скулптури изработени од бронза, алуминиум и полиестер.

Уметникот потенцира дека скулптуралните акумулации се овде, да не потсетуваат за нашите човечки слабости, но и за нашите способности, за да го очовечиме човекот во нас.

„Се надевам дека барем една од овие минијатури ќе види светло во јавен простор со монументални димензии. Бидејќи пред се, јас ги гледам овие минијатури, како модели за скулптури во големи димензии“, подвлече авторот.

Изложбата е под покровителство на градоначалникот и Советот на Општина Кавадарци.

Scroll to Top