Делови од автомобилот кои ретко се чистат, некои од нив се и повалкани од јавен тоалет

Воланот е најзаразеното место во вашиот автомобил. Тој ги содржи бактериите што ги донеле вашите раце од каде и да ве однел денот.

Дури и ако внимателно ја исчистите внатрешноста на автомобилот со правосмукалка или ја однесете во автоперална, вашиот волан сигурно нема да биде избришан како што треба.

Кога CarRentals.com анкетираше 1.000 возачи во САД, одговорите покажаа дека 32 отсто од нив ја чистат внатрешноста на нивниот автомобил темелно само еднаш годишно. Покрај тоа, истражувањето покажа дека 12 отсто од луѓето никогаш не го направиле тоа.

Се наведува дека автомобил е дом на околу 700 различни видови бактерии, што е опасно ако сте некој што сака да јаде во автомобилот.

Во истата студија, CarRentals.com откри дека просечниот волан има 629 видови бактерии кои формираат колонија на квадратен сантиметар, повалкано од јавен тоалет (172 CFU), екран на мобилен телефон (100 CFU) и копче за лифт. (313 CFU).

Држачот за чаши не е далеку зад воланот во однос на нечистотија со просечни 506 CFU на квадратен сантиметар. Според CarRentals.com, безбедносниот појас е трет највалкан.

Патем, студија од 2014 година објавена во списанието „Biofouling“ покажа дека стафилокок е една од најчестите бактерии пронајдени во автомобилите.

Текстот Делови од автомобилот кои ретко се чистат, некои од нив се и повалкани од јавен тоалет е превземен од МАКФАКС.

Scroll to Top