Сценаристите го прекинаа штрајкот во Холивуд

Раководството на Здружението на сценаристи на Америка (WGA) во средата едногласно гласаше за прекин на штрајкот. Оттаму соопштија дека ќе го прекинат штрајкот и дека членовите можат да се вратат на работа додека се одлучува дали да го прифатат тригодишниот договор.

Во истиот се вклучени зголемените такси, заштитата поврзана со употребата на вештачка интелигенција и исплатата на тантиемите и авторските права од емисии и филмови на платформите за стриминг.

Членовите, вкупно 11.500, имаат рок до 9. октомври да гласаат за предложениот договор.

Филмските и телевизиските писатели ја напуштија работата во мај, откако не успеаја да постигнат договор со големите студија, вклучувајќи ги „Netflix“, „Walt Disney“ и „Warner Bros Discovery“.

Се чини дека сценаристите добија отстапки во целост, со покачувања во текот на тригодишниот договор, зголемени здравствени и пензиски придонеси и заштитни мерки против вештачката интелигенција.

Според пробниот договор постигнат во неделата, вештачката интелигенција не може да се користи за поткопување на авторитетот на сценаристите. Сценаристите можат да изберат да користат вештачка интелигенција при креирањето на сценариото, но компанијата не може да бара користење на софтверот.

Крајот на штрајкот значи дека дневните и доцните ноќни ток-шоуа може да се вратат во етерот.

Бил Махер, водителот на емисијата „Real Time” на HBO, објави на социјалните мрежи дека ќе се врати со нови епизоди почнувајќи од петок. „Моите сценаристи и Real Time се вратија!“ напиша Махер.

Со завршувањето на штрајкот, WGA Hollywood не се враќа во нормала. Членовите на синдикатот на актерите SAG-AFTRA ја напуштија работата во јули и го продолжуваат својот штрајк.

Scroll to Top