Храна за мозокот: шест намирници за подобра меморија по 60-тата година

Многу луѓе по 60-годишна возраст забележуваат дека им е потешко да извршуваат неколку задачи истовремено, забораваат имиња или тешко се сеќаваат на вистинските зборови. Иако може да биде фрустрирачко и вообичаено, тоа не значи дека мора да го трпите. Исхраната игра клучна улога во одржувањето на остриот ум, пишува EatingWell.

Не постои магична храна што ќе спречи когнитивен пад, но избалансираното мени богато со хранливо вредни состојки може значително да го поддржи здравјето на мозокот.

„Исхраната насочена кон забавување на когнитивниот пад треба да даде приоритет на изворите на посни протеини, да го ограничи внесот на натриум и заситени масти и да вклучува овошје и зеленчук, маслиново масло, риба, јаткасти плодови и интегрални житарки“, објаснува нутриционистката Меди Паскариело.

Експертите издвојуваат шест намирници кои се особено корисни за когнитивните функции по 60-тата година од животот.

Масна риба
Лососот, скушата, сардините и харингата се богати со омега-3 масни киселини EPA и DHA, кои се директно поврзани со здравјето на мозокот. Овие корисни масти го намалуваат воспалението и ја поддржуваат когнитивната функција. „Консумирањето риба и омега-3 масти е поврзано со помал ризик од Алцхајмерова болест и мозочен удар“, истакнува нутриционистката Лорен Харис-Пинкус.

Боровинки
Ако сакате да размислувате побрзо, посегнете по боровинки. Една студија покажа дека луѓето над 65 години кои консумирале прав од боровинки дневно во текот на шест месеци доживеале подобрувања во брзината на ментална обработка. Ако не можете да најдете свежо, замрзнатото е исто толку добра опција. Нутриционистката Максин Јунг препорачува една до две порции бобинки дневно за оптимално здравје на мозокот.

Темнозелен лиснат зеленчук
Истражувањата покажуваат дека повеќето луѓе над 60 години не внесуваат доволно темнозелен лиснат зеленчук. Храната како спанаќ, кељ и зеленчук од раскрсница може да помогне во подобрувањето на учењето и меморијата. Се смета дека витаминот К е клучен за овој ефект, но и други хранливи материи како што се бета-каротенот и витаминот Е исто така играат важна улога.

Зеленчук од семејството зелка
Карфиолот, зелката и брокулата можат да го намалат ризикот од когнитивен пад кој се зголемува со возраста. Една студија покажа дека луѓето кои јаделе најмногу зеленчук од ова семејство имале значително подобро когнитивно здравје. Авторите на студијата веруваат дека ова е последица на изобилството на антиоксиданси кои ги штитат чувствителните мозочни клетки од оштетување, како и позитивните промени во цревната микрофлора.

Јајца
Освен што се одличен извор на протеини, јајцата се богати со холин, хранлива материја клучна за производство на ацетилхолин – невротрансмитер одговорен за меморијата и учењето. „Истражувањата сугерираат дека нискиот внес на холин е поврзан со поголем ризик од развој на деменција и Алцхајмерова болест“, вели Џенг. Едно големо јајце содржи околу 147 мг холин, а важно е да се напомене дека тој се наоѓа во жолчката.

Ф’стаци
Ф’стаците се полни со антиоксиданси, особено флавоноиди, кои можат да го одржат мозокот остар. Докажано е дека ф’стаците го намалуваат ризикот од субјективен когнитивен пад, односно оние мали пропусти во меморијата што со текот на времето можат да се претворат во посериозни проблеми. Покрај тоа, ф’стаците се добар извор на растителни влакна, магнезиум и други важни минерали.

Scroll to Top