Окапи во зоолошката во Лондон доби име по Меган Маркл

By

Новороденото окапи во зоолошката градина во Лондон го доби името Меган, во чест на свршеницата на принцот Хари. Животното со шарени нозе како зебра што припаѓа на фамилијата жирафи, е родено на почетокот на декември. Од зоолошката решиле да го наречат Меган за да ја прослават кралската свадба.

Претставник на зоолошката градина вели дека Меган напредува добро, а дека нејзината мајка, Они, ја чува додека спие. Според Гема Меткалф, вработена во зоолошката, раѓањето на Меган е одлична можност да се привлече внимание кон окапи кои се исклучително загрозен вид.

Окапи потекнуваат од Конго. Понекогаш ги нарекуваат шумска жирафа или зебра жирафа.

Ќе ви се допадне