Која е вистината за формата на планетата земја во која живееме?

By

Дали некогаш сте се запрашале дали тоа што го знаеме за светот во кој живееме е вистина? Кога малку подобро ќе размислиме за работите кои ги прифаќаме како безусловна вистина, станува јасно дека има премногу прашања на кои немаме одговор.

Да појдеме од својата планета. Ние живееме на планета за која знаеме многу малку. Дури ни фотографиите од вселената не ни ја даваат вистинската слика за Земјата. На тие фотографии, Земјата е претставена како совршена сфера, а не како сфероид.

Исто така, нелогично е да на сликите на Земјата кои се направени од вселената се гледаат толку живи боите на површината на нашата планета. Зар не би требало боите да бидат бледи поради Земјината атмосфера?

Постои теорија во која оската на Земјата секогаш се фокусира на далечната ѕвезда позната како Поларис.

Доколку се земе во предвид дека Земјата се врти околу својата оска и околу оската на Сонцето, а истовремено се движи со остатокот од Сончевиот систем, како е тогаш можно, Зејата секогаш беспрекорно да е насочена кон ѕвездата Поларис, која се наоѓа на оддалеченост од 431 светлосна година?

Потоа, кога е во прашање Месечината се случува сред бел ден да можете да видите полна месечина. Како е тоа можно? Страната на Месечината која Сонцето во тој момент ја осветлува не е свртена кон Земјата и затоа би било логично да се види само дел, но не и целата Месечина.

Ќе ви се допадне

AnimeFreak watch anime: My Hero Academia 2 (https://animefreak.ws/m/e8Lv) Episode 25

WCOStream close enough wcostream: Watch Naruto: Shippuden Episode 328