Неандерталците не биле примитивни, ново откритие на научниците

By

Меѓународен тим на научници вели дека погрешно било мислењето на светската научна заедница за неандерталците. Тие велат дека оваа заедница не била така примитивна како што се мисли.

Тие велат дека доказите што ги нашле во Тарагонија претставуваат уште еден доказ кој ги потврдува нивните теории. Необичниот праисториски накит направен од канџи на орел покажува дека кај неандерталците бил развиен повисок степен на свесност.

Овој накит научниците велат дека бил изработен пред 39.000 години. Нивното откритие целосно ќе го промени погледот на научната заедница за културата на неандерталците.

„До пред 50 години за неандерталците важело мислење дека биле примитивни, груби луѓе, кои изумреле затоа што не биле така добро прилагодливи како ние, хомосапиенси“, изјавил главниот истражувач на студијата, Антонио Родригез Хидалго.

Но, необичниот доказ покажува дека неандерталците биле слични на нас и дека биле во состојба да формулираат сложени симболички мисли и чувство за естетика.

„Неандерталците користеле орлови канџи како симболички елементи, веројатно како висечки украси“, вели Родригез. Новото откритие припаѓа на култура типична за последните неандерталци кои живееле во Европа, пред да стапат во контакт со хомосапиенс.

„Орнаментот пренесува порака и е поврзан со развојот на сложениот јазик и развојот на модерните видови спознанија, продолжување на уметноста, пренесувањето на апстрактните идеи и пораки“, вели Родригез.

Резултатите од истражувањата на научниот тим Родригез вели дека се објавени во списанието „Сајенс адвансис“.

 

Ќе ви се допадне

Watch ACCA: 13-ku Kansatsu-ka - Regards Episode Full

AnimeBee Watch anime online, English anime online HD

Watch My Holy Weapon Episode 16

AnimeHeaven - Watch HD Anime Online Free | AnimeHeaven.pro

Docs google: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mIY_nsntuoEy_ahe07-H7V08qUWW9lLyP-t6u52vUlo/edit?usp=sharing

Free-ebooks: https://www.free-ebooks.net/profile/1312138/animeflixnl