(Видео) Преку телескоп во Африка научниците снимиле мистериозен радио-сигнал од вселената

By

Астрономите откриле мистериозен радио-сигнал од вселената чие потекло е тешко да се објасни. Една од хипотезите на британски научници е дека станува збор за нов тип на ѕвезден систем.

Радио-сигналот кој е емитуван од небесно тело е оддалечен околу 1800 светлосни години од Земјата, а доаѓа од тело кое е во близина на соѕвездието Јужна Ара. Набљудувањето биле направено со телескопот MerKat во пустината Каро во Јужна Африка. Се верува дека необичниот сигнал настанал од две ѕвезди кои се вртат една околу друга.

Енигматичен ѕвезден систем

Меѓународен тим на научници заклучил дека изворот на сигнал се поклопува со положбата на ѕвездите, кој се нарекува TIC 8332-259-1. Оваа ѕвезда е релативно светла, па во минатото била забележана од бројни различни оптички телескопи.

Анализата на оптичкиот спектар открила дека ѕвездата има магнетно поле и дека орбитира околу другата пратечка ѕвезда во период од 21 ден. Трагите од оваа пратечка ѕвезда се нејасни, па научниците заклучиле дека мора да биде многу послаба од џиновската ѕвезда. Се знае само дека нејзината маса е веројатно најмалку 1,5 пати поголема од Сончевата маса.

Тоа значи дека е преголема за да оваа ѕвезда биде бел патник, кој често познат низ системите на бинарните ѕвезди.

„Малку е веројатно дека се работи за таква ѕвезда“, напишале авторите во извештајот.

Од каде доаѓа радио-сигналот?

Научниците претпоставуваат дека радио-сигналот би можел да биде предизвикан од магнетна активност на џиновска ѕвезда, слична на соларна бура, но многу посветла и поенергична. Таквите ерупции обично се забележуваат кај џуџестите ѕвезди, но не и кај џиновските.

Се претпоставува дека сигналот потекнува од ѕвездениот систем формиран од џиновските ѕвезди и нејзините придружни ѕвезди

„Тоа би можела да биде некој вид на егзотичен систем, каков што никогаш претходно немаме видено, вклучувајќи ја и огромната ѕвезда кја орбитира со неутронска ѕвезда или црна дупка“, истакнува истражувачот Лора Никол Драјзен.

Научниците исто така објавиле дека ќе продолжат да го следат изворот на сигналот и џиновската ѕвезда во наредните четири години, за да можат да ги потврдат нивните претпоставки.

 

 

Ќе ви се допадне

WCOStream watch cartoons online wcostream: Watch Death Note (Dub) Episode 14

4Anime anime online: Hige wo Soru. Soshite Joshikousei wo Hirou. (https://4anime.biz/m/xax7) Episode 2