Во иднина Америка и Русија ќе се судрат и ќе исчезне Тихиот Океан, ќе настане нов суперконтинент Амазија, тврдат научниците

By

Амазија е името на новиот суперконтинент кој ќе настане со спојување на Америка и Азија. Според научниците со намалувањето на големината на Тихиот океан на крајот ќе се формира новиот суперконтинент наречен Амазија.

dobivaj vesti na viber

Експертите во Австралија велат дека Тихиот океан полека се затвора во себе и станува помал за еден инч. Научниците велат дека ова нема да се случи во блиска иднина, но прилично се сигурни дека ќе се случи за 200 или 300 милиони години.

„Новиот суперконтинент веќе има име Амазија. Некои веруваат едка Тихиот океан, за разлика од Атланскиот и Индискиот ќе се затвори, кога Америка ќе се судри со Азија“, велат тие.

Се верува дека познатите суперконтиненти на Земјата се формирале на многу различни начини, при што двата крајни членови се интровертност и екстровертност“, се вери во списанието National Science Revie.

Најстариот познат суперконтинент на светот, Нуна настанал пред околу 1,8 милијарди години, а еден помал дел од Австралија, некогаш бил дел од Канада, кога светското копно се собрало околу суперконтинентот Нуна.

 

 

Ќе ви се допадне