Брачниот живот може да го зголеми крвниот притисок, но не поради стрес или расправии

Меѓународна студија откри дека 47 отсто од постарите парови во Англија имаат висок крвен притисок, кој е главната причина за срцеви и мозочни удари. Состојбата, позната и како хипертензија, предизвикува артериите да станат вкочанети и тесни, што го олеснува таложењето на масните материи.

Постојат неколку фактори кои можат да предизвикаат висок крвен притисок. Диетата е главниот фактор, односно прекумерното внесување сол. Сепак, според една студија објавена во списанието на Американското здружение за срце, да се биде во брак може да ги зголеми шансите за развој на хипертензија.

И не, тоа не е поради стрес или кавга, туку е поврзано со тоа колку сте поврзани со партнерот, велат научниците. Едно истражување меѓу државите покажа дека речиси половина од постарите парови во Англија, како и во САД, Кина и Индија, имаат висок крвен притисок.

„Знаеме дека високиот крвен притисок е вообичаен кај средовечни и постари лица, но бевме изненадени кога откривме дека кај многу постари парови, и мажот и жената имаат висок крвен притисок“, објасни др. Чихуа Ли од Американското здружение за срце.

Истражувачите анализирале мерења на крвниот притисок за 3.989 американски парови, 1.086 англиски парови, 6.514 кинески парови и 22.389 индиски парови. За да учествуваат во студијата, паровите морале да бидат во брак или да се опишат себеси како партнери кои живеат во исто домаќинство.

Помеѓу англиските парови, преваленцата на двајцата партнери со висок крвен притисок била највисока и изнесува 47 проценти. Висок крвен притисок бил забележан кај 38 отсто од американските двојки, 21 отсто од кинеските и 20 отсто од паровите од Индија.

„Во Кина и Индија постои силно верување во држење заедно како семејство, така што паровите можат да имаат поголемо влијание врз здравјето на едни со други. Се очекува паровите да зависат еден од друг и да се поддржуваат, така што не е тешко да се види зошто нивното здравје е толку поврзано“, заклучува коавторот на студијата, др. Пеј Лу.

Scroll to Top