ПРЕКИНЕТЕ ВЕДНАШ! – Ова се знаците дека сте во врска со психопат

Се сомневате дека нешто не е во ред, но не знаете како да препознаете дали вашиот партнер е психопат?

Позади тој израз се крие сериозен психички проблем кој не треба да се свати туку така.

Наједноставно е да препознаете психопат по тоа што нема никакво чувство на вина, објаснува психолозот Стивен Снајдер за „Womens Health“.

Додава дека таквата личност не одлучила да го потисне чувството на вина, и да го тргне на страна, туку навистина не го чувствуваат.

„За да го добијат тоа што го сакаат, користат шарм, но и насилие ако е потребно“, објаснува психологот Мет Станфорд, од Тексас.

Изразите како социопат и психопат речиси и да не се користат во медицинската литература, затоа што не се земаат како легитимни психијатриски дијагнози, додава Станфорд.

Наместо тоа, тие пореметување се водат под дијагнозата „антисоцијална пореметена личност“.

Ако не сте сигурни кои однесувања се тие, кога ќе се разбуди сомнежот и ќе се открие споменатата дијагноза, обрнете внимание на следното:

– „Неразликување на добриот и лошоиот

– Упорно лажење или неверство

– Користење на шарм или памет да се манипулира со другите

– Злоставување или занемерување на детето

– Застрашување

– Агресивно или насилно однесување

– Недостаток на каење

– Имплузивно однесување

– Немир

– Лоши или злоставувачки врски

– Неодговорно однесување

Ако во вашиот партнер ги имате препознаено тие симптоми, најдобро е да таа врска ја прекинете, советува Снајдер.

Тврди дека не се работи за нешто „што со време ќе исчезне“, или може да се излечи со давање на љубов.

Тешко е да се оствари врска со некој кој никогаш нема да можете да го разберете или променити, и така постојано лаже и изневерува, а нема чувство да престане да работи, заклучува Снајдер.

 

Scroll to Top