Најдобриот зеленчук за превенција од рак, според онколозите

И покрај фактот дека повеќето од нас знаат дека е важно да се јаде зеленчук, понекогаш го занемаруваме овој факт. Понекогаш е корисно да знаеме зошто треба редовно да јадеме. Еден особено силен мотиватор е дека исхраната богата со зеленчук може значително да помогне да се намали ризикот од многу видови на рак. Иако сите зеленчуци се здрави и можат да помогнат да се намали ризикот од рак, ако не сме навикнати редовно да јадеме зеленчук, може да биде корисно да започнеме со фокусирање на редовно вклучување во нашите оброци.

Зеленчукот е моќен начин за спречување на ракот, бидејќи тие се полни со антиоксиданси кои имаат својства за заштита од рак, вели онкологот Анаум Максуд.

Научните студии покажуваат дека антиоксидансите играат важна улога во здравјето на имунолошкиот систем, вклучително и помагање во заштитата од хронично воспаление кое може да доведе до одредени видови на рак и други болести.

„Генерално, оксидацијата е процес поврзан со растот на ракот. Храната како зеленчукот, која обезбедува антиоксиданси, може да биде заштитна. Ова е причината зошто толку многу зеленчуци се познати како здрава опција за намалување на ризикот од рак“, вели онкологот и хематолог Даниел Ландау.

Исто така, онкологот Доналд Бери Бојд тврди дека уште една причина зошто исхраната богата со зеленчук е поврзана со намален ризик од рак е тоа што тие се добар извор на влакна.

Сите зеленчуци имаат антиоксиданси и растителни влакна и можат да помогнат да се намали ризикот од рак доколку се јаде редовно. Меѓутоа, ако сакаме највисоки нутритивни вредности, треба да им дадеме предност на зеленчукот од семејството на Cruciferous. Овие зеленчуци се дел од семејството на растенија Brassica, кое вклучува брокула, бриселско зелка, зелка, карфиол, кељ, рукола, репа.

„Најмногу сакам да јадам брокула, тиквички, кељ и спанаќ“, открива д-р Максуд.

Тој вели дека овој вид на зеленчук содржи фитохемикалии за кои неколку студии покажале дека го забавуваат растот на ракот. Покрај тоа што е толку моќен за превенција од рак, тој е разновиден и лесен за вклучување во секој дневен оброк или ужина.

Scroll to Top