Состојки за тарт од чоколадо и карамела:
Тесто: 115 гр путер, 70 гр шеќер во прав, 25 гр какао, 1 жолчка од јајце, 3/4 лажичка екстракт од ванила, 170 гр брашно.
Карамела: 400 гр шеќер, 120 ml вода, 85 гр сируп од пченка, 115 гр путер, 170 гр шлаг без шеќер
2 супени лажици крем фрајше,1 прстофат сол
Глазура: 100 гр темно чоколадо (70 до 85% какао), 170 гр шлаг без шеќер, сол цвет за посипување.
Подготовка на тарт од чоколадо и карамела:
Во сад со електричен миксер измешајте путер, шеќер и какао на собна температура. Блендирајте додека не се изедначи. Додадете ја жолчката и ванилата и мешајте додека не се соединат.
Во смесата за тесто просејте го брашното. Мешајте на мала брзина додека не се соедини. Тестото притиснете го на дното и нагоре во калапот за тарт од 25 см. (Можете да користите помала, но кората ќе биде погуста и на карамелата може да и треба подолго време да се стегне).
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Покријте го тартот со фолија и наполнете со суви гравчиња, ориз или тегови за пита за да не нарасне тестото. Печете 15 минути. Отстранете ја фолијата и тегови и печете додека тестото не се исуши и цврсто, уште 10 до 15 минути. Префрлете го на решетка да се излади.
Подгответе ја карамелата. Во големо тенџере ставете ги шеќерот, водата и сирупот од пченка да зовријат. Повремено мешајте или вртете го тенџерето додека смесата не добие средна килибарна боја, околу 12 минути. Тргнете од оган. Карамелот ќе продолжи да се готви и да потемнува. Внимателно, но брзо измешајте ги путерот, павлаката, кремот и солта со жица додека не добиете мазна смеса. Топлата карамела прелијте ја со тартот и оставете да се излади и стегне, најмалку 1 час.
Подгответе ја чоколадната глазура. Во сад ставете ја сечканата чоколада. Во мало тенџере сварете го кремот. Чоколадото прелијте го со врелиот крем и мешајте додека чоколадото не се растопи и смесата не стане мазна. Прелијте ја глазурата врз колачот и ставете го во фрижидер додека не се стегне тартот, најмалку еден час. Чувајте го во фрижидер до сервирање.