Рецепт за печени моркови

Печените моркови можат да бидат одличен додаток на различни јадења. Тие се природно слатки и совршено се комбинираат со солени грицки, особено со печено месо. Нивната природна блажина ќе биде нагласена со јаворов сируп и кафеав шеќер, а ако сте љубител на зачинетите, додадете малку чили во прав. За овој рецепт не ви се потребни многу состојки, но не ви требаат никакво знаење ниту во кујната. Ставете сè на сад за печење и ставете го во рерната. И тоа е тоа!

Состојки за печени моркови: 1 кг моркови со средна големина, 100 гр стопен путер, 70 гр кафеав шеќер, 70 мл јаворов сируп, ½ лажичка чили во прав, сол по желба.

Подготовка на печени моркови: Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени. Покријте го садот за печење со хартија за печење. Измиените моркови исечете ги на половина и распоредете ги на плех. Растопете го путерот и измешајте го со кафеав шеќер, јаворов сируп, чили во прав и сол по желба. Добиената смеса рамномерно прелијте ја врз морковите и ставете ја во рерна 50 до 60 минути додека зеленчукот не омекне и добие убава златно-кафена боја. Проверете ги морковите на секои 20 минути и протресете ги на плехот за печење. Послужете ги морковите топли како прилог.

Scroll to Top