Lapis legit е индонезиска торта од повеќе слоеви, која се прави во посебни пригоди како што се прославата на кинеската Нова година, Божиќ или Бајрам. Во традиционалните рецепти се користат дури 40 жолчки, но дволни се 12 парчиња за богатиот и нежен колач кој мириса на цимет и морско оревче.
Lapis legit е всушност хибрид на индонезиската и холандската кујна од колонијалната ера. Во Холандија ќе го најдете под името spekkoek, односно „spek“.
Состојки за лапис легит:
Тесто А:
300 гр путер, 120 гр засладено кондензирано млеко, 1 лажица рум, 90 гр брашно, 1/2 лажичка мешавина за зачини спеккоек (или мешавина за зачини од медењаци), 1/4 лажичка сол
Тесто Б:
12 жолчки, 85 гр шеќер
Тесто C:
6 белки, 55 гр шеќер, 1/4 лажичка вино, прашок за пециво
Подготовка на lapis legit:
Оставете го путерот на собна температура да омекне. Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени. Обложете го со хартија за печење кружен калап за торта од 23 сантиметри или квадрат од 20 сантиметри. Најпрво направете го тестото А. Во сад за матење додадете путер, засладено кондензирано млеко и рум и мешајте на средна брзина додека не стане пенесто, околу осум минути. Додадете брашно, мешавина од зачини и сол. Повторно мешајте додека убаво не се соедини. Потоа направете го тестото Б. Во друг сад за матење измешајте ги жолчките и шеќерот додека не се запени. Потоа направете ја смесата C. Изматете ги белките додека не станат пенести, а потоа додадете го виното, шеќерот во прав и кои постепено ги додавате во три серии. Продолжете да мешате додека не добиете тврд снег. Додадете го тестото Б во тестото А и мешајте додека не се соедини добро. Со помош на шпатула измешајте 1/3 од тестото Ц во комбинацијата од тестото А/Б, а потоа измешајте го остатокот од тестото Ц додека убаво не се измеша. За првиот слој, во подготвениот калап намачкајте мала количина тесто, околу 3 мм. Печете во средината на рерната додека не порумени, околу осум минути. За вториот и другите слоеви оставете ја само релната вклучена. Распоредете го тестото рамномерно во тавата со дебелина од околу 3 мм и потоа потчукнете ја тавата на работната површина за да ги отстраните воздушните меури. Печете 1-2 минути додека не порумени. Кога ги подготвувате останатите слоеви особено внимавајте и не се оддалечувајте од рерната за да не изгори колачот. Откако ќе се испече слојот, додајте нов слој, тапкајте ја тортата на работната површина и повторете ја постапката додека не ви снема тесто. Изладете ја тортата во калапот 30 минути. Со остар нож поминете покрај рабовите, а потоа превртете ја тортата на решетка и оставете ја да се излади.