Панчо тортата е една од најпознатите, богати торти која се послужува за родендени, слави и други прослави. Лесно се прави и може да ја подготви секој, дури и почетниците во кујна.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ЧОКОЛАДЕН ПАНДИШПАН: 4 јајца со средна големина, прстофат сол, 16 г ванилин шеќер, 180 г гранулиран шеќер, 100 мл млеко (на собна температура), 100 г масло, 220 г брашно, 40 г какао, 10 г прашок за печиво, 340 г конзервиран ананас, 50 мл сок од ананас за хидрирање за пандишпанот, 200 г суви сливи (треба да бидат меки), 200 г ореви, 350 г цреши/вишни (може да послужи секое бобесто, црвено овошје).
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА КРЕМОТ: 400 мл крем за готвење (30% масен), 150 г шеќер во прав, 16 г ванилин шеќер, 500 г ладно маскарпоне, 300 г ладно крем сирење (АБЦ, Президент, Филаделфија или користете 800 г маскарпоне), 400 г ладна павлака (20-30% масна). За печење се користи правоаголен калап со димензии 28х28 см или кружен калап со дијаметар од 26 см.