Совети што да направите ако вашиот компјутер постојано паѓа

Без разлика дали користите Windows, macOS или Linux, вашиот компјутер понекогаш „замрзнува“ или „паѓа“, а причините за тоа може да бидат различни. Ова се неколку причини за проблеми во нивната работа, но и совети како да ги решите. Причините за проблеми со компјутерот можат да бидат софтверски или хардверски. Понекогаш се работи за цела низа проблеми кои не се предизвикани од една причина.

dobivaj vesti na viber

Некои од компонентите не се правилно инсталирани

Без разлика дали зборуваме за RAM меморија, хард диск, процесор или графичка картичка, ако компонентата не е правилно поврзана или ставена во неговиот слот, можни се проблеми со работата на компјутерот. Во такви случаи, ако не сте навикнати да ги поправате компонентите на компјутерот, побарајте совет од некој професионалец. Но всушност може да биде дека штекерот што го поврзува вашиот компјутер со електричната мрежа да не е добро заземјен или самиот кабел за напојување не е добро вметнат во него.

Прегревањето може да предизвика паѓање на компјутерот

Работата е прилично едноставна – ако компјутерот се прегрее, ќе се исклучи од безбедносни причини. Доколку не постои таков облик на заштита при прегревање, може да дојде до трајно оштетување на некои од компонентите. Под претпоставка дека вашата конфигурација е правилно составена, односно дека протокот на воздух во куќиштето се изведува на соодветен начин, ако вашиот компјутер постојано паѓа – причината може да е прав што го спречува влегувањето на воздух. Проверете ги отворите на сите вентилатори на компјутерот и отстранете го правот, а сопствениците на компјутери со домашни миленици треба да обрнат дополнително внимание на ова.

Вашиот компјутер паѓа поради хард диск или SDD

Без разлика дали користите класичен хард диск или SDD, тие може да предизвикаат нестабилност во работењето на вашиот компјутер. Во случај на хард диск, тоа би можело да биде механички проблем при стартување на самиот диск, додека во случај на SDD, причината може да биде осцилацијата на тековниот напон или фактот што компонентата не се напојува со доволно струја. Она што можете да го направите во таков случај е да ги замените каблите или самиот HDD или SDD.

Користете стар хардвер со нов софтвер

USB стик или надворешен диск, печатач од минатиот век или графичка картичка што беше на врвот на опсегот кога беше објавена првата верзија на играта Doom може да бидат причина за паѓање на вашиот компјутерски систем. Во повеќето случаи, софтверот што се обидува да го подигне хардверот нема да се вчита, но во некои сценарија, целиот компјутер може да се сруши. Сè што треба да направите е да ја надградите вашата конфигурација со понови компоненти.

Неисправниот хардвер предизвикува паѓање на компјутерот

Оштетената компонента на компјутерот, која изгледа дека работи, може да биде причина за падот на компјутерот. Без оглед на тоа дали компјутерот пријавил дека сè е во ред, а можните светлосни ознаки на хардверот сугерираат дека компонентата работи, доколку е оштетена – компјутерот ќе се исклучи како мерка на претпазливост од безбедносни причини. Она што можете да го пробате во такви случаи е да го отстраните дел по дел од хардверот што неодамна сте го внеле во системот за да откриете која компонента има проблеми за време на работата.

Malware, spyware, ransomware постојано го рушат вашиот компјутер

Софтверските компјутерски напади денес доаѓаат во неверојатен број на сорти и честопати можат да бидат исклучително проблематична причина за проблеми во секојдневното работење на компјутерот. За жал, доколку не сте навикнати сами да откривате таков проблем, ќе мора да се консултирате со некој попрофесионален.

Проверете ја состојбата со драјверите

Едноставно е – погрешни или стари драјвери за одреден хардвер може да бидат причина за паѓање на системот. Порталот за дигитална технологија Make Use Of, пишува дека секогаш кога има нова верзија на драјвер, треба да го инсталирате веднаш бидејќи производителот со причина овозможил надградба.

 

Scroll to Top