Десет најдобри апликации за уредување фотографии на вашиот телефон

Камерите на паметните телефони се подобри во последниве години, а популарноста на апликациите за уредување и ретуширање фотографии е сè поголема. Доказ за тоа се и повеќете фотки објавени на социјалните мрежи кои имаат некаков филтер или се фотошопирани со апликации за разубавување.

Иако компјутерите се незаменливи кога станува збор за уредувањето фотографии, низ годините се појавија различни мобилни апликации кои имаат и напредни алатки преземени директно од Фотошоп или други професионални програми за фотографија. Ова се десетте најдобри и бесплатни апликации за мобилно уредување фотографии.

Snapseed

Snapseed е една од најпопуларните апликации за уредување фотографии. Развиена од Google, апликацијата нуди различни опции и алатки за основна обработка на фотографии. Ова се однесува на прилагодување на бојата, експозицијата, острината, осветленоста. Во апликацијата можете да уредувате фотографии со понапредни алатки како што е healing tool. Оваа алатка ви овозможува да отстраните некои неправилности или предмети од фотографијата.

Покрај различни алатки, има и претходно направени филтри. Snepseed има квалитетни филтри чија имплементација може целосно да го промени искуството на фотографијата. Филтрите се многу лесни за додавање со избирање од список и можат да се применат на повеќе фотографии во исто време.

Lens Distorsions

Lens Distorsions е повеќе апликација за светлосни ефекти отколку за уредување. Оваа апликација ви овозможува да додадете сончева светлина, рефлексии на леќите, дожд, снег или магла на вашата фотографија. Се фокусира на светлината и ефектот на времето на фотографиите, а најдобро функционира кога станува збор за мобилни апликации. Таа е бесплатна за преземање на Android и iOS под кратенката „LD“

VSCO

VSCO е веројатно веќе добро позната апликација. Припаѓа на друштвото на најпопуларните апликации за уредување фотографии, а на корисниците им овозможува „филмски изглед“ на фотографии со помош на многу филтри. Една од карактеристиките на VSCO е дека примената на филтри е нешто понежна. Оваа апликација не ја менува фотографијата од корен, туку применува фини промени на светлината и бојата. Апликацијата е особено популарна меѓу фановите на Инстаграм и е достапна бесплатно на двете мобилни платформи.

Afterlight

Afterlight е апликација која освен манипулирање со бојата, светлината и острината, нуди и широк спектар на напредни алатки. Полна со опции кои можат целосно да ја променат фотографијата и има филтри направени од познати фотографи и уметници. Апликацијата е достапна на сите платформи.

Picsart

Оваа апликација моментално има околу 500 милиони корисници и е достапна на повеќе од 30 јазици. Ова зборува за популарноста на апликацијата, но не се заснова на стандардно уредување и филтри. Picsart ви овозможува да „ремиксирате“ фотографии, да додавате текст, алатка за клонирање слична на онаа во напредните програми за уредување фотографии и плус некои опции за уредување видео. Апликацијата има и вградена камера, колажи, библиотека со клипарти и е достапна во две варијанти: бесплатна и премиум.

Photoshop Express

Зад оваа апликација стои Adobe, која е и креатор на стандардниот Photoshop за компјутери. Апликацијата има 45 филтри за избор, како и промена на големината на сликата и воден печат. Сепак, во споредба со апликацијата Lightroom од истата компанија, Photoshop Express е многу поограничен во своите можности.

Adobe Lightroom

Lightroom се смета за една од најдобрите мобилни апликации за уредување фотографии. Креаторите се креаторите на Photoshop и тој доаѓа со многу напредни алатки. Апликацијата има филтри, ефекти, уредување фотографии во RAW формат, како и манипулација со експозиција, бленда и други поставки. Премиум или платените верзии на апликацијата отвораат и напредни функции како што се алатките „Healing“.

TouchRetouch

Оваа апликација има малку поинаков фокус од другите на списокот. Главната задача на оваа апликација е да им овозможи на корисниците да бришат и уредуваат детали на фотографиите. Само насочете го прстот кон областа што треба да се избрише или поправи и апликацијата само ќе го направи останатото. Апликацијата овозможува и замена на пиксели кои успеваат да отстранат детали или мали предмети. Работи со маскирање на пикселите што го опкружуваат објектот што сакате да го отстраните.

Prismа

За разлика од повеќето други апликации на оваа листа кои се главно за ретуширање и уредување, Prisma целосно ги трансформира вашите фотографии и ги претвора во некој вид на цртеж. Prisma доаѓа со преку 700 уметнички стилски ефекти кои можат да се применат на вашата фотографија со систем за филтрирање. Апликацијата додава нови полнила секој ден и користи технологија базирана на вештачка интелигенција за да ги креира и имплементира овие функции.

Facetune2

Facetune2 е нова и ажурирана верзија на класичната апликација за уредување фотографии Facetune. Апликацијата нуди широк опсег на алатки за уредување и ретуширање, но примарниот фокус е уредувањето на лицето. Facetune2 дава детална контрола врз секој дел од лицето за да можете да ги ретуширате и приспособите поединечните аспекти на портретот без да мора да нанесувате филтер на целата фотографија.