„Фејсбук“ од 1 декември ќе отстрани четири полиња со информации од профилите на корисниците

„Фејсбук“ ги информираше корисниците дека од следниот месец ќе отстрани четири полиња со информации од профилот. Овие полиња вклучуваат религиозни, политички ставови, адреси и поле заинтересирано, што укажува на сексуалната ориентација на корисникот. Промената ќе стапи на сила на 1 декември. Портпаролот на компанијата рече дека причината за промената е да се олесни користењето на социјалната мрежа.

dobivaj vesti na viber

„Како дел од нашите напори да го олесниме навигацијата и користењето на Фејсбук, отстрануваме неколку полиња на профилот: заинтересирани, религиозни ставови, политички ставови и адреса. Испраќаме известувања до луѓето кои ги пополниле овие полиња, информирајќи ги дека ќе бидат отстранети“, се вели во соопштението на компанијата.

Известувањето укажува дека другите кориснички информации ќе останат на нивните профили, заедно со останатите контакти и основни информации. Одлуката на Фејсбук да се ослободи од овие специфични полиња на профили е дел од напорите да ја подобри својата платформа, која моментално се состои од неколку функции кои се малку застарени. Полињата на информации кои Фејсбук одлучи да ги отстрани се оние кои другите големи социјални мрежи не ги нудат.

Платформите како Инстаграм и Тик-ток имаат шема на едноставни биографии кои им овозможуваат на корисниците да споделуваат информации за себе без да навлегуваат во конкретни детали, како што се политички или религиозни ставови, пишува Techcrunch.com.

Во минатото луѓето можеби биле заинтересирани да ги пополнат своите профили со дополнителни информации, но како што правилата за приватност стануваат појасни и подефинирани – корисниците можеби повеќе нема да сакаат да споделуваат дополнителни детали за себе онлајн.

Scroll to Top