Јапонскиот лунарен лендер Hakuto-R сними фотографија во орбитата околу Месечина додека на Земјата се случуваше затемнување на Сонцето

Јапонски лунарен лендер Hakuto-R сними фотографија во орбитата околу Месечина додека на Земјата се случуваше затемнување на Сонцето минатата недела.

Станува збор за затемнетиот дел на Земјата десно од центарот на Земјата на фотографијата, делот над Австралија кој се забележува како темна дамка.

За потсетување, вселенското летало Hakuto-R беше лансирано во декември 2022 година со ракетата SpaceX Falcon 9. Сондата орбитираше и се приближуваше до површината на Месечината на 100 километри, односно се оддалечуваше до 2300 километри.

Scroll to Top