Колку е часот на месечината?

Европската вселенска агенција предложи воспоставување на нова временска зона на Месечината.

Сепак, ова воопшто нема да биде лесно да се воспостави. Еден ден на Месечината може да трае дури 29,5 земјини денови бидејќи часовниците на Месечината работат 56 микросекунди побрзо отколку на Земјата.

Оваа разлика се должи на послабата гравитациона сила на Месечината што предизвикува да времето минува малку побрзо отколку на Земјата.