Универзален полнач за сите електронски уреди до 2024 година

Сите нови уреди на пазарот на Европската унија ќе мора да имаат USB-C влез за еден полнач до есента 2024 година, со цел да се намали електронскиот отпад, се договорија на Советот на ЕУ, Европската комисија и Европскиот парламент.

Мобилните телефони, таблетите, електронските читачи, слушалките, дигиталните фотоапарати, конзолите за видео игри и преносните звучници кои се полнат на кабелот ќе мора да имаат USB-приклучок од типот C, без оглед на нивниот производител, се вели во соопштението, додавајќи дека лаптопите во рок од 40 месеци за да се прилагодат на новите барања.

Производителот кој ќе треба да ги направи најзначајните промени е Apple, кој беше против овој предлог во септември. Директивата за единствен полнач треба да биде усвоена на пленарна седница во јули.
		
		
			
Scroll to Top