(Видео) Јапонци развиваат технологија за да научат робот да се смее

By

Јапонците развиваат технологија за да ги научат роботите на смисла за хумор. Тим од јапонски научници од Универзитетот во Кјото се обидува да го направи токму тоа, дизајнирајќи вештачка интелигенција која учи преку заеднички систем за смеење. Научниците го опишуваат нивниот иновативен пристап за градење смисла за хумор за андроидот „Ерика“ во студија објавена во научното списание Frontiers in Robotics and AI.

dobivaj vesti na viber

Предизвикот со кој се справуваат јапонските научници е да создадат човечки нијанси на хумор за систем за вештачка интелигенција за да ги подобри природните разговори помеѓу роботите и луѓето.

„Ние веруваме дека една од важните функции на разговорната вештачка интелигенција е емпатијата. Разговорот, се разбира, е мултимодален, а не само давање точни одговори. Затоа решивме дека еден начин на кој роботот може да сочувствува со корисниците е споделување на нивната смеа, што не е можете да направите со четбот базиран на текст“,  објаснил водечкиот автор д-р Коџи Инуе, доцент на Универзитетот во Кјото на Катедрата за разузнавачка наука и технологија на Факултетот за информатика.

Пристап барал дизајнирање на три потсистеми, еден за откривање смеа, друг за одлучување дали да се смее и трет за избор на типот на соодветно смеење. Научниците собрале податоци за обука од повеќе од 80 дијалози, социјално сценарио во кое големи групи луѓе се мешаат или комуницираат еден со еден за краток временски период.

Во овој случај, во маратонот за сваќање учествуваа студенти од Универзитетот во Кјото и андроидот Ерика, кој беше телеопериран од неколку актерки аматери.

Ќе ви се допадне