Познатата актерка Шенoн Доерти за битката со ракот: Се надевам дека ќе живеам уште три до пет години

Актерката Шенoн Доерти се надева дека идниот напредок во лекувањето на ракот ќе и овозможи да живее подолго.

„Секогаш зборувам за фактот дека само треба да истуркаме уште три до пет години, а потоа тоа ќе биде терапија со Т-клетки или ќе биде нешто друго“, рече ѕвездата од Беверли Хилс 90210 на една епизода од нејзиниот поткаст„Let’s Be Clear“.

„Ќе има многу повеќе опции кои ќе дадат уште пет години. Потоа во тие пет години има сосема други опции и на крајот ќе се најде лек“, додаде актерката.

Нејзиниот гостин, онкологот Лоренс Пиро, ја искористи аналогијата на трките со коњи за да опише како пациентите со рак можат да користат еден третман за да чекаат друг третман што е во тек.

„Секогаш велам дека е важно секоја терапија да ја замислите како коњ, а на коњска трка сакате да го јавате секој коњ колку што можете подолго, а потоа да го јавате следниот коњ што е можно повеќе, се надевате дека ќе заработите неколку круга, а потоа има уште една нова група коњи за јавање, за да се направи трката подолга“, рече тој.

На актерката првпат и беше дијагностициран рак на дојка во 2015 година. Иако нејзиниот рак отиде во ремисија две години подоцна, тој се врати во 2019 година во четвртата фаза. Во јуни, Доерти откри дека нејзиниот рак метастазирал и се проширил на коските и мозокот, а во јануари 2023 година била подложена на операција за отстранување на тумор на мозокот.

И покрај нејзиното лекување, Доерти лансираше подкаст кон крајот на ноември, во кој зборува за теми релевантни за нејзината состојба, со нови епизоди објавени секоја недела. „Не сакам да умрам“, изјави таа за „People“ во интервјуто објавено по лансирањето на подкастот. „Не сум готова со животот, не сум завршена со љубовта, не сум завршена со создавањето, не сум завршена со тоа што се надевам дека ги менувам работите на подобро. Едноставно не сум завршена“, додаде таа.

Scroll to Top