(Видео) Ангела Меркел испратена во пензија со воена церемонија и хит од Нина Хаген

Германската канцеларија Ангела Меркел вчеравечер беше испратена во пензија со свечената воена церемонија наречена „Големата вечер“.

Станува збор за најголемата воена церемонија во Сојузна Република Германија која вклучува факели, војници во свечени униформи, офицери и кореографија испланирана до последен детаљ. На оваа церемонија Меркел се збогува со сојузните канцелари, сојузните претседатели и федералните министри и министрите за одбрана. Тоа е традиција која датира од 16 век.

На оваа церемонија воениот оркестар свиреше и три песни по избор на Меркел: вселенската црковна песна „Те славиме, Боже, те славиме“, Хилдегард Кнеф; „Нека ми паднат дождови од црвени рози“ и Нина Хаген: „Го заборавивте филмот во боја“.

„Нашата демократија зависи и од нашата способност за критички дискурс и самокорекција. Зависи од разговори за интереси и меѓусебно почитување. Тоа зависи од солидарноста и довербата, особено од довербата во фактите. И секаде каде што се негираат научните факти и се шират кампањи на омраза и теории на заговор, отпорот мора да биде гласен и силен“, рече Меркел во својот говор на церемонијата.