Роберт Баковиќ Роко од Велика Горица успеал да ослабне повеќе од 76 килограми, откако се пријавил во шоуто „Живот на Вага“.
По шест месеци вежбање, од кои три месеци тренирал сам, а три месеци со луѓето од шоуто Роко се ослободил од 45.1 процент од телесната маса. Голема помош имал од тренерите Маја Чустиќ и Един Мехмедовиќ, а важна улога во слабеењето имала и нутриционистката Мартина Линариќ.
Роко заедно со уште 16 кандидати неодамна ги покажаа резултатите. Кога влегол во шоуто тој имал 170 килограми. До финалето ослабнал на 92,9 килограми, односно ја намалил тежината за 76 килограми.
„Роко заслужено ја доби титулата на победник“, велат организаторите на шоуто.
Нутриционистката Мартина Линариќ за порталот Živim.hr, ја открила неговата диета. Таа вели дека кандидатите дневно имале три оброци и два меѓуоброка, а прехраната била разновидна.
Понеделник
Појадок (околу околу 7:00 часот) – јогурт со урда и разни семиња, тост леб, чај, кафе, млеко
Оброци (околу 10:00 часот) – мешавина од овошје од мафијами, протеини од коноп
Ручек (околу 13:00 часот) – варено говедско месо, компир, рендан морков салата и зелка со сос од сенф, јогурт и зачини по желба (чили, бибер, коријандер познат како кинески магдонос ….)
Меѓу јадење (околу 4:00 часот) – банана
Вечера (околу 20:00 часот) – супа, говедско месо со зеленчук од минестрон и тестенини од ориз, варено говедско месо
Вторник
Појадок (околу 7:00 часот) – урда или посно сирење со јаболко; банана; праска, лен, чиа семе и брусница
Оброк (околу 11:00 часот) – Јаболко и бадеми
Ручек (околу 14:00 часот) – Пилешки гради на скара, ориз со грашок, салата: рендан корен од целер со маслиново масло и јаболков оцет
Меѓу јадење (околу 17:00 часот) – пијалоци од банана, јаболко, шумско овошје, протеин од коноп
Вечера (околу 18:00 часот) – зеленчук на скара (тиквички, модар патлиџан, кромид, пиперка), лосос печен во рерна и тост леб
Среда
Појадок (околу 7:00 часот) – овесна каша со ориз, соја млеко и рендано јаболко, цимет, сецкани бадеми и сливи; кафе и чај
Меѓу јадење (околу 10:00 часот) – јаткасти плодови од јаболка
Ручек (околу 13:00 часот) – маестра / чорба грав / леќа / јачмен со говедско месо; салата: рендан морков, целер и зелена салата, јаболков оцет и маслиново масло
Меѓу јадење (околу 4:00 часот) – нектарин
Вечера (околу 18:00 часот – 18:30 часот) – јогурт со семе (лен, сончоглед, чиа, сусам) и свежо сирење
Четврток
Појадок (околу 06:15) – тост леб (‘рж), шунка од месо, свежо сирење, кафе, млеко, чај
Меѓу јадење (околу 11:00 часот) – јаболка, бадеми и ореви
Ручек (околу 14:00 часот) – пилешка супа со брокула, моркови; скара од мисирка, кускусна салата и разни зеленчуци (рендан целер, моркови, зелка) со јогурт и сенф сос и зачини
Ужина (околу 18:00 часот) – пијалаци од банана, какао, протеин од коноп, мед
Вечера (околу 17:30 часот) – свежа салата од домати, скара од мисирка и палента
Сабота
Појадок (приближно 7:30 часот) – овесна каша (на млеко) со малини, јаглерод, пичка во прав
Закуска (приближно 10:30 часот) – пијалок од јаболка, ананас, протеин од коноп
Ручек (приближно 13-14: 00) – супа од тиква, брокула и карфиол; ладна мисирка и разновидна зелена салата (зелка, папрака, домат, краставица, рендан морков) јогурт, сенф и зачин сос (бибер, лук, коријандер)
Појадок (околу 4:00 часот) – сливи
Вечера (приближно 18:00 часот) – пиперки и тиквички на скара на салата со маслиново масло од лук, тврдо варено јајце, тост / тост леб
Сабота
Појадок (околу 7:30 часот) – јогурт со свежо сирење и разни семиња (лен, сончоглед, чиа)
Оброци (околу 10:30 часот) – мешавина од пијалаци: протеин од коноп и спирулина
Ручек (околу 13-14: 00) – супа од зеленчук чиста (моркови, целер, карфиол, кромид); риба во нула со моркови, тиквички, компири, зелена салата
Меѓу ручек (околу 4:00 часот) – сладолед од авокадо и банана
Вечера (околу 19:00 часот) – супа од минестрон со пилешки парчиња и тестенини од ориз
ПЕТОК
Појадок (околу 6:30 часот) – варена киноа со парчиња овошје (банана, јаболко, киви), мед и јогурт
Меѓу јадење (околу 10:00 часот) – торта од морков и ѓумбир
Ручек (околу 13:30 часот) – риба супа со моркови, целер и ориз; риба хамбургери, со сос од јогурт, сенф, зелка, моркови и зелена салата
Меѓу јадење (околу 17:00 часот) – Јаболко
Вечера (околу 19:00 часот) – свежо сирење, варена брокула и карфиол и тост