Белгиски вафли за појадок

Потребни состојки:

2 ¼ шолји брашно,
1 прашок за печиво,
3 лажици шеќер,
половина лажичка сол,
1 лажичка цимет,
2 јајца,
половина шолја масло,
две шолји млеко
1 лажичка екстракт од ванила

Начин на подготовка:

Загрејте го апаратот за вафли. Во поголем сад измешајте брашно, прашок за печиво, шеќер, сол и цимет. Во друг сад со средна големина изматете ги белките. Тргнете ги на страна. Изматете ги жолтките, маслото, млекото и екстрактот од ванила. Оваа смеса измешајте ја со сувите состојки. На крајот додадете ги изматените белки и полека мешајте. Сипете ја смесата во апаратот за вафли и печете според упатството. Вафлите може да ги послужите со јаворов сируп, шеќер во прав, крем, овошје, шлаг.

Scroll to Top