Кисели краставички во тегла без конзерванси

Состојки:

  • корнишони (количината е по желба)
  • сол
  • шеќер
  • есенција
  • црн пипер во зрно
  • гранчиња сушен копар

Подготовка:

Корнишоните добро се мијат и се редат во тегли. Во секоја тегла се става 1 мала лажичка сол, 1 мала лажичка шеќер, 1 мала лажичка есенција, 5-6 зрна црн пипер и неколку гранчиња копар. Во теглите се дополнува вода и се затвораат.Вака подготвените тегли ги обвиваме со хартија и ги редиме во тенџере на оган. Во него налеваме вода за да ги покрие теглите и оставаме да зоврие водата. Кога ќе зоврие, вариме уште 5 минути на тивок оган. Тенџерето го тргаме од оганот и оставаме да се излади неколку часа, а најдобро е преку ноќ. Наредниот ден теглите со кисели краставички ги вадиме, ја отстрануваме хартијата и ги редиме на темно и студено место.

Scroll to Top