Работи што треба да ги има на велигденската трпеза

By

Велигденскиот семеен ручек според народните обичаи се состои од јагнешко месо, вапсани јајца, леб и вино. Сите тие имаат посебна симболика во христијанството. Се верува дека на трпезата треба да има и мед, сол и грозје. Ова се десетте работи што треба да ги има на трпезата и нивната симболика.

1. Медот симболизира апостоли. Сите тие како пчели на Исус го разнесувале Евангелието на разни страни.

2. Јагнешко месо го симболизира Господ, роден во шталата меѓу јагнињата, гонет од луѓето со волчја нарав. Тој е жртвено јагне кое трпеливо ги поднесло маките и смртта.

3. Говедско месо го симболизира човекот -мудрост, лав – храброст, волот -правдата и тоа се четирите животни кои во визиите ги виделе пророкот Езекил и апостолот Јован Богослов.

4. Вапсаните јајца се симбол на Велигден.

5. Лебот го симболизира Господ.

6. Квасецот е симбол на небесното царство „бидејќи од мал гумен квасец сето тесто се закиснува“. Затоа велигденскиот колач задолжително се прави со квасец.

7. Солта укажува на вистински христијанин кој и останатите ги насочува кон добро.

8. Виното што Исус го претворил од водата го симболизира претворањето на земниот човек во небесен. Виното е симбол на Исус, а лозата е симбол на следбениците на Христа.

9. Грозје, смокви, чичак и трња се симболи на добрите и на злите луѓе.

10. Рибата е симбол на сите луѓе. Ловот на риба означува ловење на човечки души за Божјото царство.

Ќе ви се допадне

4Anime watch animes: One Piece Episode 971

ANIMEFLIX animeflix bleach: Watch That Time I Got Reincarnated as a Slime (Dub) Episode 11 (https://animeflix.nl/m/N0Zv/ep-11)