Сите знаеме дека рибата е здрава за јадење. Полна е со омега-3 масни киселини и затоа мораме да ја јадеме најмалку двапати неделно. Сепак, не секоја риба е здрава, па ви ја пренесуваме листата на деветте најздрави риби во светот:
1. Атлантски лосос
Се вели дека омега-3 масните киселини што се наоѓаат во црвеното месо на оваа риба може да влијаат врз биолошкиот часовник на една личност, што значи дека може да го забави нашето стареење.
2. Сина риба
Оваа сина риба се смета дека е исклучително корисна за луѓето бидејќи содржи многу фосфор, калиум, калциум, натриум и железо.
3. Атлантска харинга
Оваа риба се смета за масна риба, но омега-3 масните киселини што ги содржи се од голема корист за човечкиот кардиоваскуларен систем.
4. Езерска златна рипка
Тоа е риба што живее во слатководни води. Нејзиното месо е речиси мрсно како на лососот, но не се суши кога се готви.
5. Папалини
Папалините (гирици) се вид риба што имаат толку многу протеини што може да одговара на секое месо. Од друга страна, нивните калориски вредности се ниски. Богати се со витамини и минерали што му се потребни на човекот за нормално функционирање.
6. Скуша
Оваа риба е совршена за секоја диета бидејќи содржи малку калории и многу витамини и минерали неопходни за човечкото тело.
7. Пастрмка
Ако јадете пастрмка само еднаш неделно, можете да го намалите холестеролот, да ги зајакнете крвните садови и нервите и да избегнете проблеми со помнењето во староста.
8. Сардини
Оваа мала риба добро се апсорбира од човечкото тело и е одличен извор на протеини. Сардините содржат цел комплекс на витамини (А, Б12, Б6, Д) и рибино масло, кое го намалува холестеролот.
9. Туна
Оваа риба е полна со омега-3 и омега-6 масни киселини, што ја прави една од најкорисните риби.
Никогаш не штедете на квалитетот на рибата. Ако сакате да се задоволите себеси и вашето семејство со рибен оброк, изберете мудро бидејќи не секоја риба е здрава. Има и такви што се масовно произведени и се полни со отровна жива.