Најдобро ќе забележите дека црниот дроб не ви пработи правило, ако чувствувате хроничен замор, лошо здравје, чест горчлив и метален вкус во устата, жолта обвивка на јазикот…
Доколку постојано се прејадувате или јадете нездрава храна, пушите и пиете алкохол, земате силни лекови, можно е да вложите дополнителен напор на црниот дроб. Експертите се сигурни дека црниот дроб може да закрепне доколку секој ден појадувате каша.
Рецепт за каша што го подобрува здравјето на црниот дроб:
Овесна каша – 1 чаша.
- Овесот ја блокира апсорпцијата на штетните материи,
- ја забрзува елиминацијата на токсините,
- го олеснува процесот на варење,
- ја обезбедува телото со потребната енергија.
Тиква (исчистена и исечена на коцки) – 20 до 40 грама
- Ги обновува клеточните структури на црниот дроб,
- подмладува,
- помага во чистење на сите органи,
- јадењето сирова тиква на празен стомак ја подобрува функцијата на желудникот и дигестивниот тракт.
Суво грозје – половина дланка (добро измиено и одвоено)
- Ја оптимизира функцијата на црниот дроб,
- помага во обновувањето на клетките.
Бадеми – по желба
- Го нормализираат црниот дроб.
Подготовка: Сите состојки ставете ги во мало тенџере. Додадете вода или млеко, па оставете да зоврие. Можете да додадете и малку сол. Кога ќе зоврие тргнете го од оган, поклопете и оставете да отстои малку. Оваа каша се препорачува да се готви најмалку 2 до 3 пати неделно. Брзо се апсорбира. Дава леснотија, енергија и ги отстранува непријатните наслаги од јазикот.