Продукти што ги намалуваат холесторолот и триглицеридите

Доколку имате проблем со висок холестерол, важно е да ја промените исхраната, во тоа се согласни сите лекари. 

Овие три продукти се најдобри во овој случај. Доколку ги вклучите во исхраната, можно е значително да го намалите процентот на маснотии во крвта.

Овес и јачмен

Овесната каша содржи растворлив тип на влакна, кои се особено ефикасни во намалувањето на холестеролот бидејќи се врзуваат за липопротеините со мала густина (LDL) во дигестивниот тракт и помагаат во елиминирање на изметот од телото. Овесот и јачменот се корисна храна за контрола на холестеролот.

Леб од интегрално или цело зрно

За луѓето со висок холестерол, овој вид леб е далеку подобра опција од белиот. Содржи многу диететски влакна: според експертите, возрасните треба да се трудат да земаат најмалку 30 грама влакна на ден бидејќи тие ја попречуваат активната апсорпција на холестеролот во цревата, но и го поттикнуваат неговото излачување преку столицата.

Цели житни зрна или трици

Овие продукти се исто така богат извор на влакна и затоа ефикасно помагаат во намалување на нивото на холестерол. За да се намали концентрацијата на лошиот ЛДЛ-холестерол, најдобро е да се јаде од 5 до 10 грама или повеќе растворливи влакна дневно.

Scroll to Top