Осаменоста посмртоносна од дебелината

By

Во последните години дебелината се дефинира како еден од најголемите удари на современиот човек. Погледот со прекумерно дебели луѓе станува секојдневие, тешка е ситуацијата и кај децата.Lonely-Woman

Научниците од Универзитетот во Чикаго сепак открија дека осаменоста убива два пати повеќе луѓе од дебелината. Осамените возрасни луѓе се со 15% поголем ризик да умрат порано од старци кои живеат во друштво на свои блиски, пишува “Дејли мејл”.

Според стручњаците животот на стари години во изолација го расипува имунолошкиот систем и трае цели години од животниот пат. Затоа осаменоста е штетна за здравјето и зема двојно повеќе жртви отколку дебелината.

Истражувањето на екипата на Џон Качопо опфатило волонтери од машки и женски пол на возраст над 50 години. Научниците утврдиле дека кај еден народ се активираат специфични гени – CTRA. Тие влијаат лошо на имунолошкиот систем и пречат во борбата против вирусите, а во исто време ги стимулираат воспаленијата. Зголеменото ниво на гените CTRA за возврат ја потиснува мотивацијата на постарите луѓе и тие се потешко бараат социјални контакти. Се добива нешто како затворен круг со негативни последици врз здравјето.

Овие околности објаснуваат и зошто им е толку тешко на самотниците да го променат својот начин на живот. Нашите современи општества се соочуваат со двојната закана од стареењето нации и крајно фрагментиран социјалната средина. Под овие услови се помалку луѓе комуницираат во живо еден со друг, а ги преферираат виртуелните контакти.

Покрај сето останато, осаменоста влијае лошо и на спиење на луѓето. Тие се потешко заспиваат навечер и имаат потреба од лекови за оваа намена. Излезот според Д-р Качопо е самохраните возрасни луѓе да се вклучат во општествените активности, како што се читање на весници и книги на слепи или тренинг на мали деца. Домашните миленици се исто така незаменливи помошници при изборат на осаменоста

Ќе ви се допадне

AnimeFreak hunter x hunter animefreak: Naruto (https://animefreak.ws/m/3qx7) Episode 220

WCOStream wcostream dragon ball z: Watch Jujutsu Kaisen (TV) (Dub) Episode 7 (https://wcostream.cc/m/kPLY/ep-7)