Зошто телото ни потскокнува кога заспиваме

Научниците неодамна објаснија зошто кога заспиваме, се случува телото да ни потскокне во сон. Во првата фаза на заспивање отчукувањата на срцето и дишењето забавуваат. Понекогаш кога е некој многу уморен, фазата а заспивања се случува многу брзо, мозокот доаѓа до оваа фаза на мирување пребрзо и тоа го збунува. Тогаш телото само реагира со лачење хемикалии, кои предизвикуваат будење, односно потскокнување на телото.

dobivaj vesti na viber

Најчесто, имаме чувство дека паѓаме од голема височина и научниците велат, ова е вообичаено за секој човек. Тие веруваат дека постои надворешно влијание кое ја зголемува веројатноста на потскокнување на телото и дека тука големо влијание имаат кофеинот и тутунот.

Тие препорачуваат да го испиеме последното кафе неколку часа пред спиење, оти така ја намалуваме можноста за оваа појава. Некои експерти тврдат дека „скокањето во сон“ се случува поради ненаспаност, односно кога сме исцрпени, па заспиваме пребрзо.

Scroll to Top