Девет теории за мистериозната смрт на Едгард Алан По

До денес никој не е сосема сигурен како починал славниот писател.

Прочуениот писател последен пат е виден во јавноста на 3 октомври 1849 година, во многу лоша состојба. Неговиот лекар забележал дека пред смртта, го повикувал Ренолд, а до ден денешен никој не е сигурен кој би можел да биде тој човек. Неговата смрт е припишана од неговите страници и зад себе оставил вистинска мистерија за неговата смрт.

Магазинот Смитхсониан, издвои најинтересни теории за тоа, зошто Едгар Алан По починал.

Удари

Еуген Дидиер во 1872 година во својата книга „Поеов гроб“ говори за можноста дека Пое налетал на некои пријатели на Вест Поинт, со кој отишол на пијалок. Поради тоа што не го поднесувал добро алкохолот, не му било потребно многу за да се опие, па ги оставил своите пријатели, лутал по улиците, по што силеџиите го ограбиле и претепале, оставајќи го на улица.

Жртва на политика

Други веруваат дека бил жртва на необични методи со кои во САД во 19 век ги приморувале луѓето на гласање. Бандите кои работеле за одредени партии би ги претепале или убиле. Со време оваа теорија станала општоприфатена, особено по 70-те години на 19 век, кога неговиот биограф, Џон Хенри Инграм, примил неколку писма кои говорат за оваа теорија.

Алкохолот

Многумина податоци говорат за тоа дека тој навистина не поднесувал алкохол. Тој бил пијан од една чаша вино, како и неговата сестра. Тие оки се наоѓале во негово опкружување, признале дека писателот често размислувал да се отруе со алкохол.

Труење со јаглерод диоксид

Многумина ја покренаа оваа теорија за неговата смрт, сметајќи ја како можност затоа што светлото во тоа време, се полнело со јаглен. Нo, многумина и ја отфрлаат оваа теорија, затоа што по тестирањата на неговата коса, не се пронајдени траги кои би укажувале на тоа.

Труење со жива

За разлика од јаглерод диоксидот, тестовите покажувале дека неговиот организам веќе со месеци пред смртта имал зголемено ниво на жива. Но, тоа веројатно е последица на лековите кои тој ги користел, откако во Филаделфија, во тоа време, владеела епидемија на колера. Труењето со жива би можело да се објасни со некои халуцинации и делириум пред смртта, но нивото на жива која е пронајдена кај него, е 30 пати помала од онаа која е потребна за ваков вид на труење.

Беснило

Оваа теорија на конференцијата на патолози во 1996 година ја изнесе еден лекар заедно со листата на симптоми, кои ги споредувал со симптомите на пациентите кои боледувале од беснило. Лекарот не знаел за кого се работи, а само ги прегледал извештаите на неговиот доктор. Според извештајот неговиот доктор, писателот бил примен во болницата поради „летаргија и конфузија“, а неговата состојба брзо се влошила. Но, ова не може да се анализира. Многумина се согласуваат со оваа теорија, затоа што ова е единствената која е донесена по анализата при која докторот не знаеше за кого се работи.

Тумор на мозокот

Во моментите на ексхумација, кај неговиот гроб, откриено е дека внатре во неговиот череп се наоѓа нешто крајно необично. Многумина тврдат дека станува збор за тумор, додека други претпоставуваат дека се работи за нешто друго. Имено, лекарот од Њујорк, изјави дека имал лезија на мозокот која е предизвикувана од неизлечивата реакција на алкохолот.

Грип

Тоа е теорија дека тој едноставно подлегнал на грипот кој му ги зафатиле белите дробови. Ладниот дожд и грипот можат да доведат до воспаление на белите дробови, нешто што завршува со смрт, додека високата температура веројатно влијаела на халуцинациите и конфузијата.

Убиство

Уште една од многубројните теории говорат дека бил убиен од страна на браќата на неговата богата свршеница, Сара Елмирашелтон. Оваа теорија често се обидува да се докаже од страна на новинарските текстови, писма и сеќавања кои говорат дека патувањето кое тој го направил пред неговата смрт, всушност била посетата на неговите браќа.

Scroll to Top