Краткометражниот игран филм „Амби” во официјална селекција на „Холишорт филм фестивал“

Краткометражниот игран филм „Амби” во режија и по сценарио  на Марија Апчевска влезе во официјална конкуренција на тринаесетиот „Холишорт филм фестивал“ (фестивал за квалификација за Оскар), кој ќе се одржи од 10 до 19 август во Калифорнија.

dobivaj vesti na viber

Фестивалот е еден од најважните фестивали за краток игран филм во САД. Проекциите ќе се одржат во Кинескиот театар, една од најпознатите киносали во светот.

Директор на фотографија е Владимир Самоиловски, монтажата е на Горан Вуќиќ, сценографијата е на Кирил Спасески,  костимите ги изработи Раде Василев, кастингот е на Билјана Драгичевиќ-Пројковска, дизајнот на звук е на Дарко Спасовски и Горан Керкез, музиката ја изработија  Александар Пејовски и Дарко Спасовски, линиски продуцент е Ѓoрѓи Аврамовски.

Улогите ги толкуваат: Димитрија Марковски, Антонија Белазелкоска и Владимир Тулиев.

Продуцент на филмот е Блаже Дулев (Квазар Филм). Филмот е изработен со финансиска поддршка на Агенцијата за Филм на РМ.

Scroll to Top