Марина Туцаковиќ напиша една од најтажните песни на Тоше: „Соба за тага“ ја раскажа трагичната судбина на маж затворен за убиство

Марина Туцаковиќ, еден од најголемите текстописци во поранешна Југославија, која вчера почина од рак, во својата долга кариера напиша текстови за повеќе од илјада песни. Меѓу нив е и песната „Соба за тага“ што ја испеа Тоше Проески.

Приказната за оваа песна ја раскажал затвореник кој издржувал казна откако го убил љубовникот на неговата жена. Тој напишал стихови и ѝ ги испратил на менаџерката на Тоше, Љиљана Петровиќ. На Љиљана и на Тоше им се допаднала приказната, а менаџерката на Тоше ѝ ги испратила на Марина, која ја направила финалната верзија на текстот.

Песната „Соба за тага“ се најде на албумот „Ако ме погледнеш во очи“ од 2002 година. Тоа е третиот албум на Тоше, кој беше издаден и на македонски и на српски јазик.

 

Scroll to Top