RENAULT SPORT го носи првиот TWINGO CUP во Македонија

By

Twingo CUP Eurocup ја стартува својата петта сезона, на која оваа година се  приклучува и нашата земја и тоа со трки како дел од Автомобилистичката Федерација на Македонија.

„RENAULT SPORT како организатор на TWINGO CUP, официјални претставници на LEMA RACING TEAM и група претставници на медиумите се упатија кон тркачката патека во Серес, Грција каде се одржа првото промотивно возење  на моделите од страна на натпреварувачите“.

Претставниците од Lema Racing Team одржаа темелно претставување на моделот на возачите и се одржа официјална презентација на правилата на учество за престојните трки за учесниците.

Во натпреварувачкиот куп моделите Renault Twingo се унифицирани и специјално модифицирани од страна на  Lema Racing Team со цел да ги има сите безбедносни и брзински карактеристики.

Спецификација на возилото:

  • Основно возило за преработка на купот е типот: Renault Twingo 3 AHB 005;
  • Моторот поради преправките на издувната грана добива излезни 78hp;
  • Моделот Twingo амортизацијата ја добива од Eibach со посебно штелување на геометријата на тркалата;
  • За безбедноста е избран реномираниот бренд Sparco roll cage, седиште наменето за тркање, сигурносни ремени, специјален систем за гасење на пожар, волан, педали, и заштитна мрежа од истиот производител;
  • Пневматиците се во полуслик изведба од производителот Nankang соSparco алуминиумски фелни;
  • Инструмент таблата е од производителот AIM на која е поставен GPS систем,бележи времиња, моментална брзина и вртежи;
  • Возилото изобилува со останати аеродинамични посебни делови од LEMА

За овој куп планирани се  8 трки (4 кружни и 4 ридскобрдски) во текот на наредните три години согласно официјалниот распоред на Автомобилистичката федерација кој ќе биде дополнително објавен.

На крајот од секоја сезона победниците односно за првите три места се одвоени парични награди додека пак на крајот од третата сезона како главна награда на купот  е 100% електричното возило Renault TWIZY.

Ќе ви се допадне