Половина од планинските глечери може да исчезнат до 2100 година

Исчезнувањето на глечерите е прашање што стана актуелно во последните години бидејќи влијае на разни фактори во светот, пред сè, на нивото на морето и на многу населени места. Не е познато дека климатските промени резултираат со топење на мразот на целата планета. Сепак, новите научни процени сугерираат дека ова е уште поголем проблем отколку што се веруваше претходно.

Авторите на студијата, неодамна објавена во научното списание „Сајанс“, процениле дека речиси половина од планинските глечери во светот би можеле да се формираат до крајот на векот, дури и ако човештвото ги исполни најамбициозните цели за спречување на порастот на температурата.

Според нивните процени, глобалното затоплување од 1,5°C може да стопи 104.000 планински глечери, или 25 % од нивната маса.

Повеќето глечери, кои ги чека трагична судбина, се помали од еден квадратен километар, но без разлика на нивната големина, нивното исчезнување би претставувало повеќекратна закана за локалните заедници. Негативните влијанија не би биле ограничени на животната средина на исчезнатите планински глечери: се предвидува нивниот придонес за подигнување на нивото на морето за речиси 9 сантиметри. Но, ова е најдоброто можно сценарио. Со сегашните ветувања за борба против климатските промени светот е на пат да се загрее над 2°C, што ќе даде уште помрачна слика за моментно замрзнатите планински предели.

Во истражувањето, врз основа на сателитски снимки и проекции, наведени се можни последици, кои би имале уште поголеми стапки на затоплување.

Ако просечната глобална температура се зголеми 2°C, ќе изгубиме речиси 60 % од нашите планински глечери. Додека 3°C повисока просечна глобална температура ќе не остави без повеќе од 70% од планинските глечери и ќе го подигне нивото на морето за 12,7 сантиметри. А морските површини веќе стануваат поголеми поради топењето на ледените плочи и потоплата вода.

Анализата е фокусирана на ледените пространства надвор од Гренланд и Антарктикот, кои обично поретко се проучуваат. Тие вклучуваат глечери во планините на Алјаска и Канада, Нов Зеланд и на европските Алпи, како и во Азија и Јужна Америка.

Сепак, нивната хидролошка, културна, економска и еколошка важност е огромна. Планинските глечери се клучен извор на вода за речиси два милиона луѓе.